Metode de prevenire si tratare a gingivitei

Tratarea gingivitei implică abordări multiple pentru a asigura sănătatea gingiilor. Aceasta include igiena orală riguroasă, cu periaj zilnic și folosirea aței dentare. Vizite regulate la dentist sunt cruciale pentru curățare profesională și evaluarea stării gingiilor. În unele cazuri, pot fi recomandate tratamente specifice, cum ar fi terapia cu laser sau medicamentele antibacteriene. Un rol important îl joacă și dieta, evitarea fumatului și reducerea stresului, toate contribuind la menținerea sănătății orale și prevenirea progresiei gingivitei către forme mai grave, cum ar fi parodontita.

Share

Trebuie să recunoaștem: românii nu sunt chiar cei mai conștiincioși atunci când vine vorba de îngrijirea orală. Majoritatea consideră că periajul de două ori pe zi este mai mult decât suficient, și asta în cel mai bun caz. Din păcate, din cauza acestei lipse de preocupări pentru o bună sănătate orală, mulți dintre noi ajung să se confrunte cu afecțiuni neplăcute, care îi pot lăsa chiar și fără dinți. Una dintre cele mai des întâlnite este și gingivita, despre care am ales să îți vorbim în continuare.

Ce este gingivita?

Gingivita, recunoscută și sub numele de inflamația gingiilor, este o afecțiune destul de des întâlnită și care, tratată incorect sau chiar ignorată, poate să producă sângerări gingivale, disconfort și nu numai. De aceea, medicii stomatologi sunt de părere că pentru a evita complicațiile pe termen lung ale gingivitei, cel mai bine este să iei din timp măsurile necesare pentru a o preveni. Nu este nimic complicat, trebuie doar să acorzi atenția cuvenită unor detalii despre care îți vom vorbi și noi.

O mai bună igienă orală

Dacă vrei ca gingivita să nu își facă simțită prezența în cazul tău, atunci nu ignora importanța igienei orale. Spală-te de dinți după fiecare masă, sau măcar de două ori pe zi – dimineața și seara. Folosește și ață dentară pentru a îndepărta cu atenție toate resturile fine, iar apa de gură ar trebui să nu îți lipsească. În acest fel nu doar că dinții tăi vor fi curați și strălucitori, nu vei avea parte de placă dentară și vei preveni și inflamația gingiilor.

Mergi în mod regulat la medicul dentist

Chiar dacă – aparent, nu te confrunți cu probleme ale danturii, este bine să mergi în mod regulat la medicul dentist. De două ori pe an, în cazul în care totul este în regulă. Chiar dacă ești destul de riguros cu igiena ta orală, sigur va fi mult mai ușor să previi eventualele probleme. O curățare profesională este chiar indicată. De asemenea, medicul specialist este cel mai în măsură să își dea seama dacă sunt deja semne de gingivită în cazul tău și să îți ofere recomandările necesare pentru a scăpa de această problemă.

Un stil alimentar sănătos

După cum probabil erai conștient deja, un stil alimentar sănătos este esențial pentru o stare de bine. Nu doar că organismul tău va fi mult mai capabil să facă față provocărilor la care îl supui zilnic, dar și sănătatea ta orală va fi mult mai bună. Redu consumul, sau și mai bine renunță complet la acele alimente pline de zahăr și carbohidrați nesănătoși. Vei simți diferența în bine, iar dacă ne referim strict la sănătatea orală, tartrul nu îți va mai face probleme.
Pentru momentele în care însă alegi să consumi alimente care nu sunt tocmai cea mai sănătoasă opțiune pentru tine, periuța de dinți și pasta sunt cei mai buni prieteni.

Renunță la fumat

Nu doar că fumatul îți poate da peste cap întregul organism, este și unul dintre factorii care pot duce la apariția gingivitei. Renunță la acest obicei nesănătos, și totul va fi mult mai bine.

Tratarea corectă a gingivitei

Din păcate, nu ai luat din timp măsurile necesare, așa că acum ai aflat că gingivita s-a instalat în cazul tău. Nu este cazul să te mulțumești cu faptul că ai aflat diagnosticul și că nu este o afecțiune chiar atât de gravă încât să îți pună viața în pericol. Trebuie să iei măsurile pentru a trata gingivita, dacă vrei ca lucrurile să nu evolueze în mai rău. Să vedem împreună ce ar trebui să faci.

Periaj corect și ață dentară

Aceleași măsuri despre care îți spuneam la început că sunt indicate pentru a preveni gingivita, sunt și cele bune pentru a o trata. Astfel, mai mult decât oricând acum trebuie să îți perii corect și regulat dinții. Asigură-te că pe perioada periajului acoperi bine întreaga suprafață a dinților, iar în acest sens o periuță electrică s-ar putea să fie cea mai bună metodă. De asemenea, pentru a îndepărta placa bacteriană, ața dentară nu mai trebuie să îți lipsească.

Clătește cu apă sărată

Chiar și metodele naturale sunt cele mai bune acum, iar pentru a reduce inflamația gingiilor clătirea cu apă sărată este de un real ajutor. Eventual, poți suplimenta și cu o gargară cu bicarbonat de sodiu și apă. Cele două metode sunt recunoscute că reduc inflamația și elimină cele mai multe bacterii din cavitatea bucală.

Folosește antiseptic bucale

În urma vizitei la medicul dentist și în cadrul căreia ai primit diagnosticul de gingivită, cel mai probabil ai avut parte și de unele recomandări de specialitate. Printre acestea s-a aflat și faptul că este nevoie să folosești antiseptice bucale – iar aici ai primit și unele indicații în acest sens, deoarece acestea reduc gingivita și țin sub control numărul bacteriilor din gura ta.

Mergi mai des la dentist

Dacă deja ai aflat că suferi de gingivită, atunci ar trebui să îți faci timp pentru vizite regulate la medicul dentist. Acesta va curăța bine zona și îți va efectua anumite proceduri și tratamente care te pot ajuta să tratezi inflamația, dar mai ales să nu lase această neplăcere să se agraveze.

Gingivita nu este o problemă gravă de sănătate, dar asta nu înseamnă să o ignori. Am încercat să îți vorbim, pe scurt, despre prevenirea și tratarea ei, dar trebuie să înțelegi că este nevoie de ceva mai mult decât o simplă igienă orală!

Autorii nakedpr
Autorii nakedprhttps://www.nakedpr.ro
Autorii NakedPR.ro: Voci Unice în Jurnalism și Povești Captivante

Citeste mai multe

Stiri locale