Leacul din cămară la care nu te-ai gandit: Varza murata!

Share

Varza murata este nelipsită de pe mesele românilor. În special în sezonul rece. Sub formă de salată, varză la cuptor, sarmale și nu numai, acest aliment se dovedește a fi și un ajutor de nădejde în cazul multor afecțiuni. Despre acestea îți vom vorbi și noi în rândurile următoare. Dar și despre unele precauții în consumul ei.

Menține sănătos tractul intestinal

Varza murată este o recunoscută sursă naturală de probiotice. Adică acele bacterii benefice pentru tractul intestinal. Probioticele sunt cele care contribuie la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale. Ceea ce este un mare avantaj pentru tine.

O digestie mai bună

Dacă de regulă te confrunți cu anumite neplăceri digestive, cum ar disconfortul abdominal sau stările de balonare, atunci ar trebui să consumi mai des varză murată. Da, exact, deși te gândeai că varza murată ți-au accentua disconfortul, în realitate este exact pe dos, deoarece probioticele despre care îți aminteam mai sus sunt cele care stimulează enzimele digestive.

Sursă de vitamine și minerale

Banala varză murată este o adevărată ”bombă” de vitamine și minerale de care organismul are nevoie pentru a funcționa la parametri optimi. Vei regăsi în varza murată multă vitamina C, K, acid folic, B6, magneziu și fier. Cu ajutorul lor, sistemul imunitar este mult mai puternic iar starea de sănătate mai bună.

Îți ține sub control nivelul glicemiei

Dacă tu sau cineva drag ție suferă de diabet, atunci știi că trebuie să ții un anumit regim. Din fericire, varza murată este pe lista alimentelor permise și, mai mult decât atât, te ajută să ții mai ușor sub control nivelul glicemiei.

O inimă sănătoasă

Se pare că varza murată se dovedește a fi de mare ajutor și în cazul multor altor afecțiuni. Cu ajutorul ei, poți să îți reglezi nivelul colesterolului ”rău”, și astfel ai grijă de sănătatea inimii tale. De asemenea, scade valorile ridicate ale tensiunii arteriale.

Te scapă de constipație

Aceeași varză murată este o excelentă sursă naturală de fibre, ceea ce este o veste bună pentru cei care suferă de constipație. Va fi mult mai ușor să îți rezolvi problemele cu ajutorul verzei murate decât să apelezi la cine știe ce medicamente cu efect laxativ,

Excelentă în detoxifiere

Specialiștii susțin că măcar o dată pe an ar trebui să facem o detoxifiere, iar dacă vrei să îți fie mai ușor, varza murată ar trebui să nu îți lipsească. Eliminarea toxinelor din organism va fi mult mai simplă dacă este și ea pe acolo.

Un sistem osos puternic

Pentru cei care au probleme cu sistemul osos, tot varza murată este cea care le vine acum în ajutor. După cum am menționat anterior, acest aliment este o excelentă sursă naturală de vitamina K, cea care este esențială pentru sănătatea sistemului osos. Menținea densității osoase, dar și mineralizarea oaselor sunt sarcini de care varza murată se achită cu brio.

Sursă de antioxidanți

Varza murată este o sursă de antioxidanți care țin deoparte semnele îmbătrânirii premature, dar și declanșarea anumitor afecțiuni.

Efecte benefice asupra echilibrului hormonal

Au fost efectuate unele studii medicale care au afirmat că tot varza murată este cea care ar avea un impact bun atunci când vine vorba despre refacerea echilibrului hormonal al organismului, inclusiv când vine vorba despre cei tiroidieni.

O mai bună sănătate oculară

Dacă ai probleme cu sănătatea oculară, atunci știi prea bine că vitamina A este cea care te ajută să le ții sub control. Ai putea încerca să consumi în acest sens mai multă varză murată, deoarece conține multă vitamina A.

Precauții și contraindicații

După cum ai citit, varza murată se dovedește unul dintre cele mai benefice alimente. Din păcate, există însă și unele precauții în administrare, sau este total contraindicată. Să vedem care ar fi acestea.

Sensibilitate la histamină

Varza murată, datorită procesului de fermentație, poate conține uneori și histamină. Persoanele cu sensibilitate sau intoleranță la histamină ar trebui să consume varză murată cu multă precauție, deoarece în cazul lor acest aliment poate provoca reacții adverse, cum ar fi dureri de cap, erupții cutanate sau senzații de disconfort gastrointestinal.

Probleme gastrointestinale

Deși este indicată în probleme digestive, sunt și unele persoane care ar putea avea parte de unele stări de disconfort, cum ar fi flatulență, balonare, sau chiar dureri abdominale. Dacă după ce ai consumat varză murată ai avut parte de aceste neplăceri, mai bine renunță pentru că nu este indicate în cazul tău.

Probleme cu acidul uric

Varza murată conține destul de mult acid oxalic, cel care contribuie la formarea de cristale de acid uric în organism. Persoanele cu probleme legate de acidul uric, cum ar fi bolnavii de gută, ar trebui să consulte un medic înainte de a consuma cantități mari de varză murată pentru că își pot agrava problemele deja existente.

Poate influența efectul unor medicamente

Dacă alegi să consumi varză murată în exces, este posibil ca anumite medicamente pe care le iei pentru unele afecțiuni să nu își mai facă efectul. Discută cu medicul tău dacă și tratamentul pe care îl urmezi ar putea fi afectat sau nu de decizia ta de a mânca mai multă varză murată.

Alergii

Deși pare greu de crezut, consumul de varză murată le poate provoca alergii unor persoane. Urmărește cu atenție cum te simți după ce ai mâncat așa ceva, și dacă ai parte de senzație de mâncărime, umflături ale feței sau extremităților, respiri dificultate, atunci prezintă-te de urgență la medic.
Cam acestea au fost informațiile noastre legate despre efectele curative, dar și cele mai puțin benefice ale verzei murate. Care este situația în cazul tău?

Autorii nakedpr
Autorii nakedprhttps://www.nakedpr.ro
Autorii NakedPR.ro: Voci Unice în Jurnalism și Povești Captivante

Citeste mai multe

Stiri locale