Cum să-ți decorezi casa în stil eclectic pentru a fi diferit

Share

Nu îți place deloc cum arată casa ta. De aceea, vrei ceva cat se poate de diferit. Cu toate acestea, încă speri că vei găsi ceva care să te facă să exclami: Așa vreau să arată livingul meu…sau dormitorul…sau toată casă! Căutând pe internet diverse idei, intrând pe grupuri de Facebook dedicate, ai ocazia să întâlnești diferite metode de aranjare a locuinței, însa observi cea, mai ales dacă inspirația o cauți prin casele românilor.

Vei vedea că cea mai mare parte din aceste locuințe au amenajări identice: muralul acela cu mult sclipici, mobilă lucioasă, minimalistă, dar nu în sensul bun, canapeaua XXL, uneori prea mare pentru o sufragerie de bloc, o măsuță de cafea, trei poze, un covor kitchos pus peste, cel mai adesea, o gresie ce imită marmura, un TV gigant. Cam așa arată toate livingurile pe care le-am văzut în ultimul timp. Designeri de interior nu sunt de acord cu această abordare. Minimalismul acesta regăsit cam peste tot este o nouă viziune de decor a sufrageriilor de altă dată când, surpriză, arătau și atunci toate la fel.

De ce să fii diferit

Am hotărât deja că vrei altceva, iar asta înseamnă să spui “pas” descrierii de mai sus. Dacă așa arată sufrageria ta nu trebuie să fii disperat pentru că se mai poate ceva. Te încurajăm să fii diferit pentru că orice casă are nevoie de personalitate, nu de a fi așa cum le place tuturor. Tu stai acolo, tu trebuie să te simți bine. Îți garantăm că, dacă vei aplica câteva dintre sugestiile noastre, vei avea parte de o surpriză, iar cei ce îți vor călca pragul vor fi muți la propriu când vor vedea cum arăta casa ta.

Eclectic pentru autenticitate

Când ne gândim la acest stil, trebuie să avem în minte un mix match de texturi, culori, tipuri de mobilier. Este o modalitate de a decora atipică, însă gândită până în cel mai mic amănunt. Poți să combini texturi diferite cu mobilă din epoci cât mai diverse, în așa fel încât întreg ansamblul să fie unul cât mai plăcut vizual, deși straniu la primul impact.

Culoarea pereților

Poate că ai lavabilă albă pe perete, deci ești un norocos pentru că este ca o pânză ușor de manevrat. Însă nici o altă culoare nu va fi extrem de dificil de înlocuit pentru că magazinele de bricolaj oferă, salava Domnului, o mulțime de soluții pentru a-ti schimba decorul. Poți alege vopsea sau tapet…ce te încântă pe tine este perfect. Revenind la pereții albi, te sfătuim să faci unul de accent, într-o culoare care îți place, dar care să dea și tonul întregului decor. Poți obține asta și cu ajutorul tapetului.

Există acele modele cu imagini ce amintesc de perioada romantică, care par a fi realizate în tuș. Evita peisajele realiste pentru că ești pe cale să strici întreg decorul. Pentru culorile de lavabilă, cele mai potrivite pentru amenajarea eclectică sunt gri antracit, galben muștar, verde oliv, cafeniu sau albastru marin.

Mobilă de accent

Un rol cât se poate de mare îl are, desigur mobila. În stilul descris mai sus, spuneam despre mobilă diversificată. Poți păstra acea canapea de catifea verde pe care o ai, însă în loc de mobilă lucioasă de serie, alege piese vintage. Chiar și vitrina bunicii poate juca un rol important în amenajare. Dacă arată destul de rău o poți recondiționa cu un simplu lac ori vopsea de lemn. Evită măsuțele cu linii prea moderne, alegând în schimb una cu un aer ușor retro sau chiar realizată recent, dar care să aibă ceva fantezist.

De exemplu, o masă rotundă cu suprafață de sticlă, iar piciorul să fie realizat dintr-un butuc de lemn ar arată grozav. Dacă nu ai loc să încorporezi un fotoliu, te sfătuim să alegi un scaun sau un taburet, dar care să nu fie din aceeași gamă ori culoare cu canapeaua. Dintr-o casă eclectică nu trebuie să lipsească o bibliotecă.

Detaliile care spun povestea

Ca să poți obține autenticitatea specifică eclecticului, trebuie să fii atent la lucrurile care par a fi aparent neimportante. Obiectele de decor joacă un rol major, însă nu alege “chinezarii”. Statuete din târgurile de vechituri, tablouri pictate de prieteni ori cumpărate din anticariat pot fi acele obiecte care vor defini încăperea. Nu trebuie să te sperii dacă nu îți permiți așa ceva. Poți achiziționa câteva reproduceri pe hârtie de foarte bună calitate pe care să le inramezi cu ajutorul unor rame mai deosebite.

Tablourile nu trebuie să fie toate de mărimi egale. Mici, mari…nu contează…ideea este să ai cât mai multe. Ai grijă însă să respecți un anumit pattern de culoare sau o tematică. Cărțile sunt un element ce obligatoriu trebuie să se regăsească în casa ta. Cărți noi, cărți moștenite ori cumpărate din anticariat pot fi obiecte decorative, sperând că nu vor rămâne doar așa, ce aduc un plus interiorului casei.

Textile cât mai diferite

Pentru stilul eclectic trebuie să alegi materiale de calitate. Aici chiar te sfătuim să nu faci economie, pe cât posibil. Catifeaua, matasea, stofele bune sunt printre cele mai apreciate în acest sens. Un mix de obiecte textile este esențial pentru rezultatul final. Perne de diferite mărimi, cuverturi, fețe de masă, draperii, perdele…toate acestea joacă un rol cât se poate de important pentru a sublinia frumusețea acestui tip de amenajare.

Culorile lor trebuie să fie într-o armonie cu toate celelalte elemente din încăpere. Să nu uităm și de covor care poate fi simplu, uni, deși cel mai indicat ar fi să alegi covoarele cu modele orientale, persane acestea trebuind, la rândul lor, să fie o parte ce va completa imaginea de ansamblu.

Autorii nakedpr
Autorii nakedprhttps://www.nakedpr.ro
Autorii NakedPR.ro: Voci Unice în Jurnalism și Povești Captivante

Citeste mai multe

Stiri locale