Cum să ai grijă de plantele de apartament pe perioada iernii

Share

A venit toamna, cu vremea ei mohorâtă, și când razele soarelui devin tot mai rare. Va urma și iarna, iar până la primăvară mai sunt încă multe luni bune. Apartamentul tău este o mică oază de verdeață, pentru că îți plac mult florile, așa că ai numeroase ghivece de care ai grijă așa cum trebuie.

Dacă vrei ca plantele tale să treacă cu bine peste această perioadă, este nevoie de ceva mai multă îngrijire din partea ta. Specialiștii au pentru tine câteva recomandări, pe care te invităm să le descoperi mai jos. Noi suntem doar un fel de intermediari între tine și ei!

Lumină suficientă

După cum spuneam ceva mai sus, lumina naturală este o problemă destul de mare în sezonul rece. Zilele sunt mult mai scurte, soarele apare destul de rar pe cer, iar plantele tale au nevoie de lumină pentru a se dezvolta așa cum trebuie. Prin urmare, pe cât posibil, încearcă să le muți prin casă în așa fel încât să poată beneficia din plin de acea lumină naturală. Mai mult, rotește-le la anumite interval pentru a fi sigură că au parte de o expunere bună și uniformă la soare.

Atenție și la schimbările de temperatură

Fiind vorba despre plante de apartament, este și normal ca acestea să nu fie chiar cele mai bune prietene cu schimbările de temperatură, în special cele bruște. Vezi care dintre plantele tale sunt ceva mai sensibile la așa ceva și, pe cât posibil, încearcă să ții deoparte de aceste modificări. Evită să amplasezi plantele în apropierea surselor de căldură, cum ar fi caloriferele, sobele, central de apartament. Pentru ca plantele tale să aibă parte de cel mai bun tratament în continuare, este indicat să menții o temperatură constantă.

Nici prea multă umiditate, dar nici aer prea uscat

Umiditatea în exces, ori poate aerul prea uscat din cameră sunt alte două situații pe care trebuie să le eviți în cazul plantelor de apartament. Dacă aerul este prea uscat, poți să le oferi un plus de confort prin creșterea umidității. În acest sens, poți plasa vase pline cu apă în apropierea lor sau poți apela chiar și la un umidificator la nevoie. În caz de umiditate în exces, există multe dispozitive pe internet sau pe rafturile magazinelor de specialitate la care poți apela pentru a remedia problema.

Nu exagera cu apa

Da, știm, plantele au nevoie și de apă pentru a se dezvolta așa cum trebuie. Prin urmare, dacă ai reținut ce trebuie să faci în cazul luminii naturale și a temperaturii ambientale, este timpul să te ocupi de udarea lor. Chiar dacă este iarnă, nu înseamnă că trebuie să uiți că plantele trebuie udate. Întotdeauna vei adăuga apă doar după ce te-ai convins că solul este uscat. Nici udarea în exces nu este o metodă de a le asigura apa de care au nevoie, pentru că această umiditate în exces favorizează apariția unor boli care îți pot afecta grav planta.

Fertilizare mai puțin frecventă

Chiar dacă mai puțin, date fiind condițiile pe care le cunoști, plantele de apartament se dezvoltă și pe perioada sezonului rece. Totuși, după cum ne dau asigurări specialiștii, este nevoie și acum de fertilizarea solului, dar nu așa de frecventă ca în timpul verii, de exemplu. În acest scop, cel mai bine este să apelezi la un îngrășământ care nu are un conținut ridicat de azot. În acest fel, creșterea lentă a plantelor tale este favorizată și le creezi toate condițiile pentru a se dezvolta așa cum trebuie.

Ai grijă la dăunători

Pe perioada iernii plantele sunt ceva mai sensibile la dăunători. De aceea, nu uita să le verifici periodic pentru a vedea dacă există ceva semne că totul nu este în regulă, și dacă ai observat unele semne că există o infestare, nu mai aștepta și ia acum măsurile care se impun. Plantele tale chiar merită cel mai bun tratament, nu crezi?

Atenție la plantele sensibile la frig!

În mica ta oază de verdeață ai atât plante ceva mai rezistente, cât și unele care nu reacționează prea bine la frigul de afară. De aceea, pe acestea din urmă trebuie să le tratezi cu ceva mai multă atenție. Așează-le în apropierea ferestrelor, dar în același timp verifică dacă nu cumva acesta este un loc rece, care nu le priește, în special în timpul nopții, când temperaturile scad. Încearcă să le protejezi cumva sau, și mai bine, pe perioada nopții, le poți muta în locuri ceva mai calde. Ziua, pentru că au nevoie de multă lumină naturală, le poți trece la loc, pe pervazul ferestrei.

Cu răbdarea…

Deja ai completat și restul expresiei, nu? Dacă îți iubești cu adevărat plantele, atunci este de la sine înțeles că vrei să le oferi cele mai bune condiții pentru a se dezvolta așa cum trebuie. Lumina naturală și udarea suficientă nu sunt singurele măsuri pe care trebuie să le ei. După cum ai citit mai sus, îngrijirea plantelor de apartament trebuie făcută cu mult mai multă responsabilitate pe perioada sezonului rece.

Este nevoie doar de puțin efort din partea ta, poate și ceva mai multă atenție ca de obicei, dar la final, vei fi mulțumit de ceea ce ai reușit să faci. Plantele tale au trecut cu bine peste această perioadă, iar asta te mulțumește enorm! Abia aștepți sezonul mai cald, când cele mai multe dintre ele se vor umple de flori, ca o răsplată pentru munca depusă pentru bunăstarea lor!

Autorii nakedpr
Autorii nakedprhttps://www.nakedpr.ro
Autorii NakedPR.ro: Voci Unice în Jurnalism și Povești Captivante

Citeste mai multe

Stiri locale