La cât vor ajunge ROBOR si IRCC, la începutul acestui an?

Despre indicii ROBOR și IRCC: ROBOR și IRCC sunt doi indici importanți folosiți pentru calculul ratelor la creditele în lei.

Share

În România, încă de la începutul lunii ianuarie, mulți români care au credite cu dobânzi variabile, calculate în funcție de ROBOR, vor beneficia de rate mai mici. Iar experții financiari anticipează înregistrarea unor scăderi semnificative în acest caz.

Indicele ROBOR este în scădere!

Concret în particular, cei care dețin credite Prima Casă pot observa o reducere a ratelor de peste 10 la sută. Menționăm că indicele ROBOR a înregistrat o scădere, situându-se la 6,22 la sută, reprezentând una dintre cele mai mici valori din ultimele 24 de luni.

Astfel, „Tendința este de scădere pentru că băncile au bani. Nici n-au mai dat atâtea credite. Pentru un credit prima casa, la un 250.000 de lei pe 30 de ani, avem o rată scăzută cu 11 față de aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat Irina Chițu, director comparator bancar, pentru Știrile Pro TV.

În contextul comparativ cu situația din 2023, acum observăm o scădere semnificativă. Atunci rata era de 2.115 lei, după ce ROBOR ajunsese la peste 7,5%. Cu mențiunea că cel mai înalt nivel din ultimii zece ani a fost atins în toamna anului 2022. Atunci, ROBOR înregistra o creștere la peste 8,2 la sută.

În opinia sa, „Inflația probabil va ajunge înapoi către 8 la sută si va scădea gradual până la 5-6 la sută. BNR probabil în semestrul 2 va începe ciclul de reducere a ratelor de dobândă. Atunci vom vedea o reducere semnificativă a ROBOR, sub 6%”, a adăugat analistul financiar Adrian Codirlașu.

IRCC va începe să scadă abia la primăvară

Însă, în ceea ce privește indicele IRCC, situația este diferită. După doi ani în care cei care au optat pentru acest indice au beneficiat de avantaje, se anunță o schimbare conform specialiștilor din domeniul bancar.

La această categorie, românii care au credite cu dobânzi calculate în funcție de IRCC vor observa o scădere a ratelor abia în primăvara acestui an. Experții indică faptul că începând cu 1 aprilie, valoarea IRCC ar urma să se situeze în jurul a 5,89%. La momentul actual, acest indice se află la 5,97%.

În contextul bancar, ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este un indice care reflectă costul mediu al împrumuturilor interbancare în lei în România. Este calculat pe baza ofertelor zilnice ale băncilor comerciale din România. ROBOR este adesea utilizat ca referință pentru calculul dobânzilor la creditele în lei, iar variațiile sale pot influența costul creditelor pentru consumatori și întreprinderi.

Iar, IRCC reprezintă Indicele Robor la 3 luni, fiind o variantă a ROBOR, dar cu o metodologie diferită de calcul. A fost introdus pentru a aduce mai multă transparență în procesul de formare a acestui indice. Și pentru a reduce volatilitatea. IRCC este utilizat ca referință pentru creditele în lei. A fost introdus pentru a oferi o alternativă mai stabilă la ROBOR și pentru a proteja consumatorii împotriva unor fluctuații bruste ale dobânzilor.

Este important de menționat că acești indici sunt utilizați pentru calculul dobânzilor la credite. Iar valoarea lor influențează ratele la care se plătesc împrumuturile. Schimbările în acești indici pot afecta costul creditelor și pot avea un impact asupra plăților lunare ale debitorilor.

Sursa: www.capital.ro

Autorii nakedpr
Autorii nakedprhttps://www.nakedpr.ro
Autorii NakedPR.ro: Voci Unice în Jurnalism și Povești Captivante

Citeste mai multe

Stiri locale